- De Britse regering heeft alle vertrouwen in het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, zei premier Boris Johnson maandag.
- Nederland besloot zondagavond in navolging van enkele andere Europese landen voorlopig te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Maandag deden Frankrijk, Duitsland en Italië dat ook.
- Volgens Johnson ziet de Britse medicijnwaakhond “geen enkele reden” het vaccinatieprogramma in zijn land te staken.
Het coronavaccin van AstraZeneca is veilig en de Britse regering heeft alle vertrouwen in de inentingscampagne met het middel van de Brits-Zweedse farmaceut.
Premier Boris Johnson zei dat maandag nog voordat Duitsland, Frankrijk en Italië het gebruik van het vaccin uit voorzorg stop hadden gezet. Nederland had daar zondagavond al toe besloten.
In het Verenigd Koninkrijk zijn al miljoenen mensen ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. “Ja, dat kan ik”, zei Johnson op de vraag of hij mensen gerust kon stellen.
Hij wees op de Britse medicijnwaakhond die volgens hem een van de meest stevige en ervaren toezichthouders ter wereld is. Die ziet volgens de premier “geen enkele reden” het vaccinatieprogramma in zijn land te staken.
Meldingen over bloedstolsels bij met het AstraZeneca-vaccin ingeënte mensen hebben geleid tot de stopzettingen in veel EU-landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei maandag dat er momenteel geen bewijs is dat de incidenten worden veroorzaakt door het vaccin.
Het bedrijf zelf deelde zondag een analyse van de gegevens van meer dan 17 miljoen mensen die in Europa het coronavaccin kregen. Die heeft "geen aanwijzingen opgeleverd voor een verhoogd risico op longembolie, diepe veneuze trombose (DVT) of trombocytopenie, in een bepaalde leeftijdsgroep, geslacht, batch of in een bepaald land".
Steeds meer landen schorten vaccinatieprogramma op
Ook Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje kondigden maandag aan te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Steeds meer Europese landen schorten het gebruik op vanwege meldingen over bloedstolsels bij ingeënte mensen.
Nederland, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Ierland besloten dat eerder al uit voorzorg. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) doet nader onderzoek naar de meldingen over bloedstolsels bij personen die gevaccineerd zijn. Volgens de Franse president Macron komt de waakhond hier dinsdag mee naar buiten.
Het vaccin van AstraZeneca, dat ontwikkeld is in samenwerking met Oxford University, werd eind januari toegelaten tot de Europese markt. Het EMA heeft daarnaast ook vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen goedgekeurd.
De uitrol van het AstraZeneca-vaccin in Europa verloopt het moeizaamst. Niet alleen vanwege het besluit van landen om het middel tijdelijk niet te gebruiken, maar ook doordat het aantal geleverde doses minder is dan aanvankelijk afgesproken.
België en Canada blijven doorprikken met AstraZeneca
België blijft het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig toedienen. Dat heeft de Taskforce Vaccinatie beslist na een advies van de Hoge Gezondheidsraad, waar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke met spoed om had gevraagd. Ook het EMA was bij het overleg betrokken.
Een opschorting, zelfs tijdelijk, is volgens de Belgische experts nadelig voor de vaccinatiecampagne in het algemeen.
Volgens de Gezondheidsraad komt het aantal gevallen met bloedstolsels net zo vaak voor bij AstraZeneca als bij het Pfizer-vaccin. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat de gevallen van bloedproppen vaker voorkomen wanneer met AstraZeneca wordt gevaccineerd dan in een niet-gevaccineerde populatie, aldus de Hoge Gezondheidsraad.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er geen reden om met prikken te stoppen. Donderdag komt het EMA met een nieuw advies.
Ook gezondheidsdeskundigen in Canada beschouwen alle vaccins die in het land worden toegediend als veilig en effectief, inclusief dat van AstraZeneca. Premier Justin Trudeau zei dat maandag nadat tal van EU-landen het gebruik van het middel uit voorzorg hadden opgeschort na meldingen van bijwerkingen.
De meldingen in Europa gaan over bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. De Italiaanse autoriteiten hebben een partij van bijna 400.000 AstraZeneca-vaccins in beslag genomen in een onderzoek naar een sterfgeval.
Canada kijkt vanzelfsprekend naar wat er aan de hand is met "een specifieke partij" in Europa, aldus Trudeau, die zijn landgenoten verzekerde dat in Canada geen doses uit die partij zijn geleverd. Het AstraZeneca-vaccin werd vorig maand goedgekeurd in Canada. Het land heeft 20 miljoen doses besteld, en krijgt er half mei nog 2 miljoen extra.
In de Verenigde Staten is het middel, dat werd ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford, nog niet goedgekeurd. De resultaten van een grote laatste klinische test worden momenteel beoordeeld. Over ongeveer een maand zou het AstraZeneca-vaccin in de VS een noodtoelating kunnen krijgen, zei Francis Collins, directeur van de nationale gezondheidsinstituten maandag.
Lees meer over coronavaccins:
- Nederland stopt voorlopig met toedienen coronavaccin van AstraZeneca – 289.000 prikafspraken afgezegd
- Europese Commissie keurt gebruik Leids coronavaccin van Janssen goed – er is maar één inenting nodig met het relatief goedkope middel
- Zo wil biotechbedrijf Moderna nieuwe varianten van het coronavirus aanpakken